Salt to the sea

catsFör åtta böcker sedan så läste jag Salt to the sea av Ruta Sepetys som ni känner igen om ni såg på min senaste bokhaul?

Den handlar om en grupp unga människor som kommer från olika länder och är av olika anledningar på flykt och hur de möts och tar sig genom europa tillsammans.
what a group we wereDeras mål är att nå hamnen där båten som ska ta dom till säkerhet väntar. Men för att ta sig dit måste dom överleva en farlig resa dit för att inte nämna vintern.

Vi får följa historien genom fyra perspektiv. Den litauiske sjuksköterskan Joana.

joana returned smilingDen preussiske konstnären Florian (hur fint namn?!) som vill ge igen på det tredje riket.

weaponaryDen polska tjejen Emilia som flyr från den ryska militären och bär på en hemlighet.
why did everyone leave meEmilia blev min favorit och den jag kände allra mest för. Hennes sätt att se på saker gjorde att hennes kapitel var nästan som poesi.

trees rememberOch så Alfred, en SS-officer och kapten vars kapitel utgörs i brev till Hannelore som han längtar efter att bevisa sitt hjältemod för. Jag tyckte att hans delar var de minst intressanta eftersom han inte är en i gänget men jag tror att det var författarens mening, att man inte ska tycka om honom lika mycket som de andra men att hans delar ändå är nödvändiga för historien vilket en förstår närmre mot slutet.
fear is a hunterAlfred är kapten över båten som ska ta dom till säkerhet, och det är här det vävs in i en verklig berättelse som varit gömd i över 70 år med båten wilhelm gustloff som mötte ett öde med fler offer än de kändare katastroferna som titanic och estonia.
the wilhelm gustoffoch som ni förstår, en historia som är högst aktuell idag och en av anledningarna till varför jag ville läsa boken. För jag har ingen aning om hur det är att tvingas att sätta sig på en överfull båt där man riskerar stora faror och livet.
refugeesBoken fick av mig 4½ av 5 möjliga. Den är i mitt tycke lättläst då jag läst betydligt tyngre andra världskriget skildringar, men det är i det enkla som gör det lätt att följa och känna för dessa ungdomar och jag tycker verkligen ni ska läsa den. Och jag måste kolla upp fler av den här författarens böcker, har läst en annan av hennes böcker innan och jag tycker hon är riktigt bra.

Spara

Spara

Spara

blogstats trackingpixel

15 reaktion på “Salt to the sea

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>