The nightingale

the nightingale1The nightingale av Kristin Hannah vet jag redan nu att det är en favoritbok som jag läst 2016, kanske till och med att den platsar på all-time-favorites-listan. Det är en sådan bok en hamnar i lite av en bokbaksmälla efteråt

Det här är bokens första meningar som jag tycker summerar hela boken väldigt bra.

if i have learned anythingDet är en historisk fiktion där vi får följa systrarna Vianne och Isabelle under andra världskriget.
Vianne lever ett idylliskt liv på den franska landsbygden med maken och dottern, men när maken skickas ut till fronten så lämnar Isabelle lägenheten i Paris som hon delar med deras pappa för att hjälpa systern.

she wanted to daydreamVianne, den äldre systern dagdrömmer och ber om att maken ska komma hem från fronten helskinnad. Men under tiden är hennes fokus på att dottern ska ha det bra. Frankrike ockuperas av tyskland och en tysk soldat måste husera hos dom. Något som Vianne ändå kan leva med då det genererar mer mat på bordet. Men Isabelle tycker inte om det alls och börjar dela ut propaganda.

people had called isabelle you are very brave

Isabelle, den yngre systern som spenderat åren innan kriget genom att hoppa emellan skolor är den lite mer rebelliska.  Trots systerns bedjande om att hon ska hålla tyst och vara trygg hemma så  ansluter hon till ett hemligt sällskap som jobbar för ett fritt frankrike och riskerar livet många gånger.

men tell storiesNär det kommer till krigshistorier får vi som oftast höra männens del av den. Men i den här boken besöker vi inte fronten en enda gång utan handlar om hur krig upplevs från hemmet och hur två kvinnor upplever kriget på olika sätt och deras medverkan i det för att överleva och hjälpa sina medmänniskor.

the only sane thingthe beginning and end of everythingDet är inte ofta jag blir så berörd att jag gråter men denna fick mig att böla av både sorg och glädje. Alltså det rann.
Det är en megabra bok om hopp,mod,kärlek,uppoffring,rädsla, att vara på flykt, medmänsklighet, familj

its hard to forgetOm du vill veta mer om böckerna jag läser/har läst så finns jag på goodreads

blogstats trackingpixel

17 reaktion på “The nightingale

  1. Åh vad glad jag blev när jag såg detta. Jag fastnade för ett utkast av denna bok för något år sedan (tror jag kommer inte ihåg när det var) men jag hittade den aldrig på något bibliotek eller de butiker som fanns tillhanda så jag glömde bort den. Nu bor jag ju i Göteborg så jag tror att det är större chans att hitta den. Måste läsas!!

    • Ja den finns säkert på något bibliotek i göteborg när jag lyckades hitta den i det lilla bibliotek vi har här :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>