Jag heter inte Miriam

miriam2Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är en bok jag fick tips om av min vän Emme så tack för tips om du läser detta.

Boken börjar på Miriams 85-årsdag. Medan hon blir uppvaktad av familjen uttrycker hon de ord hon aldrig trodde hon skulle säga: jag heter inte miriam. Familjen tror att det är första tecknet på demens och viftar bort det. Men under en promenad med barnbarnet Camilla vågar Miriam berätta om sin historia.

Vi får följa den romska unga tjejen Malika som under transporten mellan koncentrationslägren auschwitz och ravensbruck tar över en (död) judinnas klänning, namn och identitet för att överleva. För romer är längst ner på skalan.  För zigenare, det  vet man ju hur de är.

fri.frihetfast så hade det alltid varitHon förblir Miriam under resten av sitt liv och vi får följa henne genom koncentrationsläget till fristaden hon finner i sverige efter kriget.

hon hade blivit en annan

en dagMen ibland gör sig det förflutna sig påmint.

det här var inte braBoken hoppar mellan dåtid och nutiden när hon pratar med barnbarnet Camilla.

män i flockRedan vid första sidorna av boken så visste jag att det var en riktigt bra bok då författaren kan det här med att trolla med ord och formuleringar och sånt älskar ju jag och jag måste kolla upp fler av författarens böcker.

Jag har sagt det förr och säger det igen, man kan inte läsa för många böcker om andra världskriget. Man kan inte läsa från för många perspektiv. Jag själv läser en hel del böcker på ämnet då historical fiction är min favoritgenre men inte hade jag läst från romskt perspektiv förut. Det gör en ont att läsa en bok som utspelar sig under andra världskriget och veta att romer än idag blir orättvist behandlade.

trygghetfölj mig gärna på goodreads för att se mer om vad jag har läst/läser/vill läsa.

blogstats trackingpixel

38 reaktion på “Jag heter inte Miriam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>