En jämställd musikblogg?

equalityJag lever i tron om att musik  varken har något kön,etnicitet,sexualitet, ekonomisk klass eller religion så ibland glömmer jag att bakom musiken finns hårt arbetande människor.

Tittar vi både i historien och hur det fortfarande är så består de flesta producenterna,låtskrivarna,musiker och de högsta hönsen på skivbolag av män. Tittar vi på festivaler så består akterna till större del av män. Och ändå har kvinnor alltid skapat och framfört musik men hamnat utanför historieböckerna, ett tidigt exempel är John Sebastian Bach vars musik sägs ha vart skriven av frun Anna Magdalena och så är det fortfarande, kvinnor ÄR underrepresenterade inom musikindustrin trots att vi KAN och ÄR BRA PÅ DET.

Jag har, sedan jag fick på mig feministglasögonen tänkt mycket på hur jag ska göra med bloggen, det här är min lilla arena som ändå har några hundra besökare per dag och jag ser ett ansvar i det jag förmedlar.  Det må vara så att de flesta av mina favoritartister är män. Men för mig är bra musik alltid bra musik och en kan inte rå för vad man gillar men det har ingenting att göra med könet på hen som sjunger. Men jag vill att kvinnor och män ska vara lika representerade. Mitt mål med bloggen för 2015 är att den ska bli så jämställd så möjligt.

Och nej jag kommer inte inkludera någon (man eller kvinna) bara för att, men det har jag aldrig gjort på den här bloggen. Jag har aldrig lagt upp något bara för att. Jag tror inte på musik som finns bara för att. Bra musik är bra musik och det ska vara rättvist, det ska finnas lika många manliga artister som kvinnliga artister representerade på den här bloggen. Den regeln kommer bidra att mina besökare SER och HÖR mer av det som saknas (vilket är kvinnliga artister och musiker) och jag hoppas, tror och vill att ni är med mig på detta. För att inte missa ett inlägg får ni gärna följa min blogg via bloglovin

blogstats trackingpixel

16 reaktion på “En jämställd musikblogg?

 1. Jag tycker musik ska få vara musik, man ska inte blanda in alltför mycket annan skit i det. Sådant har vi ändå nog av i vardagen ändå. Musiken är mitt sätt att fly, och om det är till en man eller kvinna har inget med saken att göra. Det är känslan i musiken man vill åt, inte personen bakom. Inte för min del i varje fall och tycker det är bra att du inte lägger upp något bara för saken skull. Musik ska ju komma från hjärtat.

  • Ja visst, men sen ska vi ju inte glömma att det finns hårt arbetande personer bakom all musik och där är kvinnor underrepresenterade.

 2. Tycker absolut att det ska vara jämställt, och att de kvinnor som jobbar hårt för något ska få synas lika mycket som de män som jobbar hårt för samma sak.
  Med musik ska det inte spela någon roll vem artisten/kompositören är, det är ju inte det som är grejen utan det är ju själva låten!
  Grymt bra inlägg! ♥

  • Ja visserligen är den här bloggen rätt jämställd men det kan alltid bli bättre :) sen har jag väl haft mentaliteten jag pratar om i inlägget ett bra tag nu men i och med att jag skriver om det på bloggen tänker jag att det kan väcka något inom andra också :)

 3. Detta får mig att tänka på att första festivalen jag besökte (endags) hade TVÅ kvinnor med i line upen: Hayley Williams och Maja Ivarsson (två grymma kvinnor). Vet inte hur många band det var totalt, men kanske 20. Musiksmak går inte att påverka, u like what u like, men hur man bokar artister till festivaler kan man styra. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>